Léčba dyslipidemie u diabetiků - Soška, Vladimír (Interní medicína pro praxi, 2007)
U nemocných s diabetes mellitus je velmi vysoký výskyt dyslipidemie. Je nutno rozlišovat mezi sekundární dyslipidemií způsobenou neuspokojivou kompenzací diabetu a dyslipidemií jako samostatným onemocněním sdruženým s diabetes mellitus. Typickým nálezem je kombinovaná hyperlipoproteinemie, časté je i snížení HDL-cholesterolu. Pravidlem bývá i zvýšený apolipoprotein B100 a zvýšená koncentrace malých LDL3. Cílové hodnoty krevních lipidů jsou stejné jako u nemocných v sekundární prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Základem léčby je dobrá kompenzace diabetu, úprava tělesné hmotnosti, změna stravovacích návyků a pravidelná fyzická aktivita. Nevedou-li tyto změny k úpravě krevních lipidů, jsou indikována hypolipidemika. Při jejich výběru je třeba zohlednit typ dyslipidemie. Hlavním cílem je dosažení cílové koncentrace LDL-cholesterolu (nebo non HDL-cholesterolu). U velké části nemocných s diabetes mellitus je indikována kombinovaná léčba statinu s fibrátem.
Keywords: Health Behavior; Humans; diabetes mellitus; Diabetes Mellitus; zdravé chování; lidé; hyperlipidemie; přehledová literatura jako téma; Hyperlipidemias; lipoproteiny HDL; lipoproteiny LDL; Review Literature as Topic; Lipoproteins, HDL; Lipoproteins, LDL