Současné trendy v parenterální výživě - Tomíška, Miroslav (Interní medicína pro praxi, 2007)
Parenterální výživa se dnes stala účinnou formou nutriční podpory pro většinu nemocných, kteří nemohou být živeni střevem. Pokroky parenterální výživy v posledních letech zahrnují především podávání nových tukových emulzí a úhradu glutaminu s cílem podpořit imunitní funkce a snížit výskyt infekčních komplikací. Složení současné parenterální výživy však stále není zdaleka ideální. Infekční a metabolické komplikace představují i dnes rizika, pro která je zcela nezbytné parenterální výživu správně indikovat a přísně dodržovat zásady bezpečné praxe jejího podávání.
Keywords: kyseliny mastné omega-6; Fatty Acids, Omega-3; Humans; Fat Emulsions, Intravenous; Vitamins; přehledová literatura jako téma; parenterální výživa; vitaminy; Fats; Fatty Acids, Omega-6; kyseliny mastné omega-3; lidé; Glutamine; Review Literature as Topic; tukové emulze intravenózní; Parenteral Nutrition; tuky; glutamin