Prevalencia abdominálnej obezity na Slovensku. Štúdia IDEA Slovakia - Dukát, Andrej; Lietava, Ján; Krahulec, Boris; Čaprnda, Martin; Vacula, I; Sirotiaková, J; Kosmálová, Viera; Minárik, P (Vnitřní lékařství, 2007)
Abdominálna obezita predstavuje nezávislý rizikový faktor pre následné závažné kardiovaskulárne príhody. Predstavuje jedno z dôležitých diagnostických kritérií metabolického syndrómu, ktorý má približne rovnakú prediktívnu hodnotu pre závažné kardiovaskulárne príhody, ako napr. zvýšenie hladín LDL-cholesterolu. Prevalencia abdominálnej obezity v rámci komplexu metabolického syndrómu doposiaľ nebola v podmienkach Slovenska systematicky sledovaná. IDEA program na Slovensku hodnotil vzorku 4 183 pacientov v 103 centrách. Ukázal, že iba jeden z 3 dospelých obyvateľov Slovenska má normálnu telesnú hmotnosť. Takmer každý druhý dospelý obyvateľ Slovenska má prítomný abdominálny typ obezity (hodnotenú podľa kritérií ATP III). Obezita bola zistená u každej tretej ženy (34,7 %) a u každého štvrtého muža (27,0 %). Prevalencia hlavných rizikových faktorov (hypertenzia, hyperlipidémia a diabetes mellitus) sa zvyšovala so zväčšovaním sa obvodu pása.
Keywords: Sex Distribution; tělesné váhy a míry; lidé; prevalence; Comorbidity; Cardiovascular Diseases; rizikové faktory; Abdominal Cavity; komorbidita; břišní dutina; rozložení podle pohlaví; Obesity; kardiovaskulární nemoci; Risk Factors; Prevalence; Humans; obezita; Body Weights and Measures