Er:YAG laser mikro-preparace tvrdých zubních tkání - Dostálová, Taťjana; Jelínková, H; Němec, M; Koranda, Pavel; Miyagi, M; Iwai, K; Shi, Y; Matsuura, Y (Česká stomatologie a Praktické zubní lékařství, 2007)
Ve studii jsou srovnávány ablace Er:YAG laserovým zářením (s dlouhými a krátkými pulzy), preparace ultrazvukovým násadcem s kuličkou a klasická preparace zubní vrtačkou při vytváření kavity v tvrdých zubních tkáních. Laserové záření bylo do tkáně vedeno pomocí speciálního COP/Ag vlnovodu. Pro zhotovení výplní byl použit světlem polymerující mikrofilní hybridní výplnový materiál. Na podélných řezech extrahovaných zubu v elektronovém rastrovacím mikroskopu byla hodnocena kvalita spojení výplnového materiálu a dentinu.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Technology, Dental; zubní vrtačka turbinová; ultrazvuk; Dental Cavity Preparation; Dentin; Dental High-Speed Equipment; dentální technologie; lidé; Research Support as Topic; Lasers; preparace zubní kavity; dentin; Ultrasonics; lasery; Humans