Extrapleurální solitární fibrózní tumor napodobující laterální krční cystu - kazuistika - Laco, Jan; Šimáková, Eva; Slezák, Radovan; Tuček, L (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2007)
Je popsán případ 62letého muže s tumorem průměru 40 mm laterálně na krku, dle ultrasonografického vyšetření se vztahem k příušní slinné žláze. Mikroskopicky léze sestávala z fascikulárně uspořádaných, kulatých či vřetenitých buněk s měchýřkovitými jádry a eozinofilní cytoplazmou. Imunohistochemicky nádorové buňky exprimovaly vimentin, CD 34, hladkosvalový aktin a bcl-2 protein. Na základě mikroskopického a imunohistochemického vyšetření byla stanovena diagnóza solitárního fibrózního tumoru (celulární varianty). Pacient je 1 rok po operaci bez klinických známek lokální recidivy. Ve sdělení je diskutován současný pohled na tento vzácnější mezenchymální nádor.
Keywords: aktiny; Neoplasms, Fibrous Tissue; antigeny CD34; Actins; protoonkogenní proteiny c-bcl-2; Research Support as Topic; lidé; Head and Neck Neoplasms; Proto-Oncogene Proteins c-bcl-2; nádory z fibrózní tkáně; Antigens, CD34; Humans; finanční podpora výzkumu jako téma; nádory hlavy a krku