Použití metody Western blot v sérologické diagnostice chlamydiových infekcí - Teislerová, Dana; Žampachová, Eva (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2007)
Cíl práce: Byla testována možnost využití metody Western blot (WB) v sérologické diagnostice chlamydiových infekcí. Aatenál a metody: Jako testovací séra sloužila skupina sér vyšetřených metodou mikroimunofluorescence (MIF) s nejednoznačnými nálezy a s nálezy odpovídajícími perzistující infekci. Výsledky: Testování potvrdilo, že pro diagnostiku infekcí Chlamydophila pneumoniae je MIF dostatečně citlivý a specifický, pro diagnostiku Chlamydia trachomatis méně citlivý. Dlouhodobé přetrvávání IgA, prokázané metodou MIF, se často v metodě WB nepotvrdilo. Závér. je to další argument pro názor, že nález protilátek bez odpovídajícího klinického obrazu není dostatečným důvodem pro léčbu antibiotiky.
Keywords: Clinical Laboratory Techniques; Serologic Tests; infekce bakteriemi čeledi Chlamydiaceae; Infections; Fluorescent Antibody Technique; fluorescenční protilátková technika; infekce; sérologické testy; klinické laboratorní techniky; Chlamydiaceae Infections; Blotting, Western; Humans; lidé; western blotting