Akutní selhání ledvin - Teplan, Vladimír (Praktický lékař, 2007)
Akutní selhání ledvin je charakterizováno rychlým poklesem hodnoty glomerulární filtrace. Klinicky se nej-častěji manifestuje náhlým zvýšením a pokračujícím nárůstem hodnot sérového kreatininu a močoviny. Časná léčebná opatření zahrnují úpravu objemu tekutin, léčbu hyperkalemie a metabolické acidozy. Akutní selhání ledvin se vyskytuje relativně často, jeho léčba je nákladná a výsledky jsou zatíženy komplikující morbiditou a značnou mortalitou. Ve snaze snížit jeho výskyt je nutná prevence rizikových faktorů, identifikace rizikových nemocných a časné diagnostické vyšetření. Čím časnější je stanovení diagnózy, tím účinnější jsou léčebné postupy k zmírnění irrevezibilního poškození nefronů ledviny.
Keywords: dialýza; Creatinine; kreatinin; hodnoty glomerulární filtrace; lidé; Glomerular Filtration Rate; Humans; akutní poškození ledvin; Hyperkalemia; Dialysis; Acute Kidney Injury; hyperkalemie