Poznámky k indikaci chirurgické léčby karcinomu mléčné žlázy u seniorů - Jandík, Pavel; Mergancová, Jindřiška; Melichar, Bohuslav; Dvořák, Josef; Klozová-Urminská, Hana; Ryška, Aleš; Nikolov, Dimitar Hadži (Česká geriatrická revue, 2006)
Autoři uvádějí vlastní zkušenosti s karcinomem mléčné žlázy u nemocných ve stáří. Je uveden soubor 52 pacientů s nemetastazujícím karcinomem mléčné žlázy, kteří měli významnou komorbiditu, anebo odmídi chirurgickou léčbu. Všichni byh léčeni hormonální terapií (HRT), a to selektivními inhibitory aromatázy (SLA). Regresi nádoru zaznamenaH ve 45 případech (86,5 %), kompletní klinickou odezvu (cCR) v 8 případech (15,5 %). Senioři snášeli léčbu dobře. Byl konstatován významný léčebný benefit a udržení kvality života.
Keywords: Carcinoma; Antineoplastic Agents, Hormonal; nádory prsu; karcinom; Aged; Breast Neoplasms; Humans; hormonální protinádorové látky; Data Interpretation, Statistical; senioři; komorbidita; lidé; Comorbidity; interpretace statistických dat