Hodnocení variability srdeční frekvence, její klinický význam a možnosti ovlivnění - Fráňa, Petr; Souček, Miroslav; Řiháček, Ivan; Bartošíková, Lenka; Fráňová, Jana (Farmakoterapie, 2005)
Autonomní nervový systém (ANS) řídí odpověď na řadu zevních i vnitřních podnětů, a zajišťuje tak integritu organismu. Porucha rovnováhy mezi aktivitou sympatického a parasympatického tonu významně ovlivňuje vznik a progresi mnoha kardiovaskulárních a metabolických onemocnění. Z těchto důvodů je věnována hodnocení dysfunkce ANS a možnostem jejího léčebného ovlivnění stále větší pozornost.
Keywords: oxazoly; beta blokátory; Signs and Symptoms; inhibitory ACE; lidé; blokátory kalciových kanálů; Oxazoles; příznaky a symptomy; Angiotensin-Converting Enzyme Inhibitors; Arrhythmias, Cardiac; srdeční frekvence; Humans; zdravé chování; Calcium Channel Blockers; Adrenergic alpha-Agonists; Adrenergic beta-Antagonists; agonisté adrenergních alfa-receptorů; Heart Rate; srdeční arytmie; Health Behavior