LAMA-test střevní propustnosti; srovnání GC a enzymatické metody - Dastych, Milan; Hyšpler, Radomír; Dastych, Milan; Číhalová, J; Novotná, H (Klinická biochemie a metabolismus, 2007)
Cíl práce: Diferenční sacharidový absorpční test se široce používá pro vyšetření střevní propustnosti. Metodou volby pro stanovení manitolu a laktulózy v moči jsou chromatografické metody (GC, HPLC). V současné době jsou dostupné komerční enzymatické testy pro stanovení těchto cukrů v moči. Srovnávali jsme výsledky plynové chromatografie a enzymatické metody. Metodika: Bylo vyšetřeno 17 vzorků moči pacientů, kteří podstoupili LAMA test, za použití plynové chromatografie a enzymatické metody na stanovení laktulózy a manitolu v moči. Výsledky těchto metod byly srovnány pomocí regrese podle Passinga-Bablocka. Výsledky: Regrese podle Passinga-Bablocka vykazuje přítomnost proporcionální odchylky, pozitivní v případě manitolu (y = 1,1994 x – 0,6512) a negativní v případě laktulózy (y = 0,8125 x – 0,0382). Patologicky zvýšená střevní propustnost byla stanovena v 6 případech GC metodou a v 5 případech enzymatickou metodou. Závěry: Mezi GC a enzymatickou metodou na stanovení manitolu a laktulózy v moči existují proporcionální odchylky. Diagnostická použitelnost obou metod byla v našem souboru pacientů srovnatelná.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Intestine, Small; Intestinal Mucosa; laktulosa; mannitol; Humans; lidé; Chromatography, Gas; Mannitol; Research Support as Topic; Lactulose; Clinical Enzyme Tests; klinické enzymatické testy; chromatografie plynová; střevní sliznice; permeabilita; tenké střevo; Permeability