Nutriční doplňky v kardiologii. Které máme svým pacientům doporučit? - Sovová, Eliška (Praktický lékař, 2007)
V minulých deseti letech prodělala část potravinářského průmyslu zabývající se potravinovými doplňky neuvěřitelný rozvoj. Produkce těchto firem a zároveň jejich finanční obrat vzrostly několikanásobně. Vzhle¬dem k tomu, že u některých nutričních doplňků byl prokázán antioxidační, antiproliferační a protizánětlivý efekt in vitro, obrací se velká pozornost na jejich účinky u zdravého i nemocného konzumenta. Každý lékař by měl mít alespoň základní přehled o účinnosti nejčastěji používaných nutričních doplňků a o vhodnosti jejich použití u vybraných skupin pacientů. Tento článek poskytuje základní přehled o nejčastěji používa¬ných nutričních doplňcích (L arginin, taurin, koenzym Q 10, karnitin, kreatin a omega 3 polynenasycené mastné kyseliny), jejich působení, nežádoucích účincích a výsledcích klinických studií.
Keywords: biomedicínský výzkum; Fatty Acids, Omega-3; ubichinon; Creatine; Arginine; Dietary Supplements; lidé; karnitin; potravní doplňky; Taurine; Humans; omega-3 mastné kyseliny; taurin; kardiologie; Cardiology; kreatin; arginin; Carnitine; Biomedical Research; Ubiquinone