Odhad ejekční frakce ze stanovení vzdálenosti předního mitrálního cípu k mezikomorovému septu - Frána, Radim; Toušek, František; Vambera, Milan (Praktický lékař, 2007)
Autoři na souboru 115 neselektovaných nemocných podstupujících invazivní vyšetření srdce představují možnost využití tradičního echokardiografického parametru vzdálenosti předního mitrálního cípu k septu (E-S) k odhadu ejekční frakce levé komory. Nejlepší korelaci k ejekční frakci levé komory stanovenou echo-kardiograficky autoři shledávají ve stanovení vzdálenosti E-S v pětidutinovém zobrazení (korelační koeficient 0,78). Stanovení minimální vzdálenosti E-S je rychlé, snadno proveditelné a dobře reprodukovatelné prakticky u všech nemocných přicházejících k echokardiografickému vyšetření v běžném populačním vzor¬ku a má jen minimum omezení. Vhodné je zejména v podmínkách urgentní medicíny a jednotek intenzivní péče. Některá omezení popsaného přístupu uvádíme v diskusi.
Keywords: Stroke Volume; diagnostické techniky kardiovaskulární; Ventricular Function, Left; Diagnostic Techniques, Cardiovascular; funkce levé komory srdeční; lidé; Echocardiography; tepový objem; Humans; echokardiografie