Diagnóza sideropenie - Raida, Luděk (Praktický lékař, 2007)
Sideropenie je patologickým stavem, který se v populaci vyskytuje relativně často. Nemusí být vždy pro¬vázena anémií, ale pouze nespecifickou symptomatologií, a proto není ve své latentní podobě často vůbec diagnostikována. Rizikem deficitu železa jsou zatíženi zejména jedinci, u nichž přirozený přísun železa potravou nepokryje chronické ztráty nebo zvýšenou potřebu organismu. Typickou a nejpočetnější skupinou jsou ženy ve fertilním věku, dále děti, a to zejména kojenci, pubescenti a adolescenti. Právě v těchto skupi¬nách může být latentní sideropenie příčinou řady nespecifických zdravotních potíží a v praxi by mělo být provedeno nejen vyšetření krevního obrazu a sérové hladiny železa, jejichž výsledky mohou být normální, ale i testy, které jsou z hlediska diagnostiky deficitu železa specifičtější a senzitivnější. Jedná se zejména o vazebnou kapacitu transferinu pro železo, sérový feritin, eventuálně solubilní transferinový receptor. Vyšetřeni, jako hladina erytrocytárniho protoporfyrinu, aspirace nebo biopsie kostní dřeně s barvením na železo by měla být zvažována až v druhé linii u nemocných s již rozvinutou anémií, pokud výsledky stan-dardního diagnostického panelu nevedly k jednoznačnému závěru. Narozdíl od pouhé hladiny sérového železa a krevního obrazu, mohou uvedená vyšetření pomoci i v odlišení anémie chronických chorob od sideropenické anémie.
Keywords: Ferritins; diferenciální diagnóza; hypochromní anemie; karenční nemoci; železo; Receptors, Transferrin; Clinical Laboratory Techniques; deficit železa; Humans; Iron; ferritiny; Anemia, Hypochromic; Deficiency Diseases; Diagnosis, Differential; klinické laboratorní techniky; Iron Deficiencies; receptory transferinu; lidé