Tumor saccus endolymphaticus - Krempaská, Silvia; Bohuš, P; Kaliarik, L; Kovaľ, J (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2007)
V práci sa opisuje kazuistika 56-ročnej pacientky, ktorá bola dlhodobo liečená pre závratové stavy, mylne pripisované Menierovej chorobe. K nám bola odoslaná na denervačnú operáciu ľavého labyrintu. No po prehodnotení zobrazovacích vyšetrení a ich doplnením sme zmenili diagnózu na pyramidálnu léziu vľavo, predpokladali sme glomus temporale tumor. Peroperačne sme zistili, že tumor vyrastal zo saccus endolymphaticus, čo sa aj histologicky potvrdilo. Diskutujeme o klinických prejavoch a formách, diagnostike a liečbe tejto mimoriadne zriedkavej choroby, ktorá, ak nie je zachytená vo včasnom štádiu, môže byť veľkým liečebným problém.
Keywords: Vertigo; Diagnosis, Differential; saccus endolymphaticus; Humans; Endolymphatic Sac; vertigo; lidé; diferenciální diagnóza