EEG v predikci odpovědi na antidepresiva u pacientů s depresivní poruchou: přehled a rozšířená pilotní data - Bareš, Martin; Brunovský, Martin; Kopeček, Miloslav; Stopková, Pavla; Novák, Tomáš; Kožený, Jiří; Čermák, Jan; Šóš, Peter; Höschl, Cyril (Psychiatrie (Praha, Print), 2006)
Úvod: Předchozí studie u pacientů s unipolární depresí ukázaly, že časný pokles EEG kordance (nová metoda kvantitativního EEG – QEEG) může predikovat odpověď na antidepresivní léčbu. Parametr kordance kombinuje komplementární informace absolutního a relativního výkonového EEG spektra. Současné studie prokázaly, že hodnota kordance koreluje s perfuzí mozku. Autoři diskutují vztah kordance a aktivity předního cingula. Cílem studie bylo prokázat, zda časný pokles EEG kordance pøedstavuje obecný fenomé n, který souvisí s odpovědí na léčbu u pacientů s rezistentní depresí. Metoda: Do studie bylo zaøazeno 24 pacientù trpících rezistentní depresí. Jedná se o doplněný soubor 17 pacientů, jehož analýza již byla publikována. Klinický stav a odpověď na léčbu byly hodnoceny před zahájením léčby, po jejím 1. a 4. týdnu. EEG kordance byla vypočtena ze 3 frontálních elektrod ve frekvenčním pásmu theta před zahájením a po 1. týdnu léčby. Výsledky: Všech 24 pacientů dokonèilo 4týdenní studii. U všech 6 respondérů byl zaznamenán pokles v prefrontální kordanci po 1. týdnu léčby. Ve skupině nonrespondérů to bylo pouze u 4 pacientů z 18. Pokles prefrontální kordan ce u respondérů, stejně jako její nárůst u nonrespondérů po 1. týdnu, byl statisticky významný (p=0,03 v obou skupinách) a rozdíl ve změně kordance se mezi oběma skupinami lišil (p = 0,001). Závěr: Naše výsledky naznačují, že QEEG kordance může být slibným nástrojem v predikci odpovědi na antidepresivní léčbu.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Outcome and Process Assessment, Health Care; lidé; Depressive Disorder, Major; Data Interpretation, Statistical; Research Support as Topic; depresivní porucha unipolární; Antidepressive Agents; Pharmacologic Actions; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); antidepresiva; elektroencefalografie; interpretace statistických dat; farmakologické účinky; Electroencephalography; Humans