ABC transportné proteíny v mnohonásobnej rezistencii mikroorganizmov - Balková, K; Gbelská, Y (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2007)
Transportné proteíny z rodiny ABC (ATP-binding cassette) zabezpečujú transport rôznych substrátov cez biologické membrány. Zohrávajú esenciálnu úlohu v ochrane buniek pred toxickými zlúčeninami/metabolitmi. S nadexpresiou ABC transportných proteínov súvisí vznik mnohonásobnej rezistencie (MDR, multidrug resistance) buniek voči antimikróbnym zlúčeninám a protinádorovým chemoterapeutikám. Mutácie proteínov ABC-typu u ľudí sú príčinou viacerých genetických ochorení (cystická fibróza, adrenoleukodystrofia, defekty v transporte cholesterolu, žlče a pod.). Bunky mikroorganizmov obsahujú viaceré homológy klinicky významných ABC proteínov. Ich intenzívne molekulárne štúdium môže prispieť k návrhu nových postupov ako zvládnuť MDR resp. ochorenia, ktoré sú dôsledkom dysfunkcie ABC proteínov. Práca podáva prehľad súčasného stavu poznatkov o ABC transportných proteínoch v bunkách prokaryotických a eukaryotických mikroorganizmov.
Keywords: ATP-Binding Cassette Transporters; Drug Resistance, Neoplasm; Drug Resistance, Multiple, Bacterial; mnohočetná léková rezistence; Drug Resistance, Multiple; ABC transportéry; Drug Resistance, Multiple, Viral; mnohočetná fungální léková rezistence; chemorezistence; Drug Resistance, Multiple, Fungal; mnohočetná bakteriální léková rezistence; mnohočetná virová léková rezistence