Výsledky surveillance humánnych leptospiróz, Slovensko 1986-2005 - Bakoss, Pavol; Macháčková, E; Jareková, J (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2007)
Cieľ štúdie: Prezentácia výsledkov surveillance humánnych leptospiróz v SR v ostatných 20 rokoch. Materiál: Údaje sa čerpali z publikovaných každoročných výsledkov surveillance leptospiróz doplnené o vlastné poznatky zo sledovania prírodných ohnísk týchto nákaz. Výsledky: Analyzuje sa vývoj ako celkovej incidencie ochorení tak i podľa jednotlivých etiologických agensov, podiel jednotlivých typov leptospiróz, chorobnosť aj proporcionálny výskyt (%) jednotlivých typov ochorení podľa vekových skupín, výskyt podľa zamestnania resp. sociálnych skupín pacientov, sezónny výskyt, klinické formy ochorenia, opisujú sa niektoré uskutočnené epidemiologické opatrenia. Koreluje sa intenzita epizootického procesu leptospiróz v ich prírodných ohniskách s výskytom ochorení u ľudí. Uvádzajú sa niektoré základné údaje získané pri surveillance leptospírových infekcií hospodárskych zvierat – prameňov nákazy humánnych infekcií. Záver: Zdôrazňuje sa zmysel a účelnosť vykonávania pravidelnej surveillance pri leptospirózach.
Keywords: leptospiróza; finanční podpora výzkumu jako téma; Disease Notification; Sex Distribution; Slovakia; věkové faktory; Incidence; lidé; Slovenská republika; Research Support as Topic; incidence; hlášení nemocí; rozložení podle pohlaví; Age Factors; Leptospirosis; Humans