Klinické výsledky korekce afakie sekundární implantací na duhovku fixované předněkomorové čočky - Lorencová, Věra; Rozsíval, Pavel; Urminský, J (Česká a slovenská oftalmologie, 2007)
Autoři referují o výsledcích sekundární implantace předněkomorové nitrooční čočky (PKIOL) Artisan® Aphakia. Tyto speciálně konstruované iris claw čočky fixované na duhovku pro korekci afakie jsme na Oční klinice v Hradci Králové implantovali v 51 případech (51 očí, 48 pacientů) v období od srpna 2002 do května 2005. Nejčastější indikací bylo ve 33 % předchozí trauma s poškozením čočky a následnou pooperační afakií. Druhou nejčastější příčinou použití PKIOL byla ve 29 % nepřítomnost čočky po operacích zadního segmentu pro amoci sítnice. V 18 % vznikla afakie jako následek komplikované intrakapsulární nebo extrakapsulární extrakce čočky. Dalšími indikacemi v souboru (20 %) s implantovanou PKIOL jsou pacienti se subluxovanou vlastní čočkou u Marfanova syndromu, po operaci zadního segmentu pro hemoftalmus s primární extrakcí katarakty bez implantace IOL, po luxaci umělé nitrooční čočky nebo čočkových hmot jako primární komplikaci po operaci katarakty. Průměrný věk pacientů v době operace byl 59 let (v rozmezí od 8 do 86 let). Největší zastoupení měli muži v 70,6 %. V souboru bylo jedno dítě. Před operací byla průměrná sférická refrakce +9,8 D ± 2,2 D ( rozmezí od 3 do 15 D), průměrná nekorigovaná zraková ostrost byla 0,05 ± 0,09, nejlépe korigovaná zraková ostrost byla 0,42 ± 0,29. Peroperačně nebyla zaznamenána žádná komplikace. Sledovanými parametry byla zraková ostrost, refrakce, poloha čočky, výskyt komplikací. Průměrná sledovací doba souboru byla 13,0 měsíců (rozmezí od 2 do 30). Po operaci klesla průměrná sférická refrakce na -0,5 ± 1,62 D. Nekorigovaná zraková ostrost byla 0,27 ± 0,23 a nejlépe korigovaná zraková ostrost 0,43 ± 0,28. Z komplikací jsme zaznamenali ve třech případech sekundární glaukom, ve dvou případech krvácení do přední komory, v pěti případech iritidu a u jednoho oka subluxací čočky.
Keywords: implantace nitrooční čočky; Humans; retrospektivní studie; afakie; Aphakia; přední komora oční; Lens Implantation, Intraocular; Postoperative Period; Retrospective Studies; Artisan Aphakia IOL; pooperační období; lidé; Anterior Chamber