Pětiletá retrospektivní studie léčby glaukomu latanoprostem - Závorková, Martina; Sušický, Pavel (Česká a slovenská oftalmologie, 2007)
Cíl: Autoři hodnotili své pětileté zkušenosti s léčbou glaukomu 0,005% latanoprostem (Xalatan®). Sledovali účinnost latanoprostu na snížení nitroočního tlaku (NOT) a jeho schopnost dlouhodobě cílový NOT udržet. Soubor a metoda: Soubor tvořilo 118 pacientů (231 očí), kteří jsou léčeni pro glaukom latanoprostem. Doba sledování byla minimálně 3 roky. Nemocní byli kontrolováni po 3 měsících a do studie zařazeny výsledky NOT vždy po roce. Výsledky: NOT před nasazením latanoprostu byl 23,4 ± 5,3 mmHg. NOT po 1 roce užívání latanoprostu byl 17,6 ± 3,2 mmHg, po 2 letech 17,7 ± 3,9 mmHg, po 3 letech 17,1 ± 3,1 mmHg, po 4 letech 17,1 ± 3,2 mmHg, po 5 letech 17,6 ± 3,8 mmHg. Průměrný NOT při léčbě latanoprostem byl 17,4 ± 3,4 mmHg, průměrné snížení NOT po nasazení latanoprostu bylo o 6,0 mmHg. Snížení NOT o 30 % oproti hodnotě při zjištění glaukomu bylo dosaženo po 3 letech u 82 % (189 ze 231) očí, po 5 letech u 83 % (54 ze 65) očí. Závěr: Naše pětileté zkušenosti potvrdily, že latanoprost je lék, který výrazně snižuje a dlouhodobě stabilizuje NOT. Jako velkou výhodu hodnotíme jednoduchou aplikaci latanoprostu a dobrou compliance.
Keywords: trabekulární síť; extracelulární matrix; Extracellular Matrix; retrospektivní studie; Prostaglandins F, Synthetic; glaukom; Xalatan; Retrospective Studies; Glaucoma; prostaglandiny F syntetické; Trabecular Meshwork