Infekční onemocnění problémových uživatelů drog hospitalizovaných na infekčním oddělení FN Motol v období 2002-2005 - Vitouš, Adam; Hobstová, Jiřina (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2007)
Cíl práce: Získání přehledu o nejčastějších infekčních nemocech intravenózních uživatelů drog k možnosti porovnání dat, poskytnutí základních informací o průběhu infekčních nemocí v této populaci. Materiál a metody. Retrospektivní studie případů intravenózních uživatelů drog hospitaUzovaných na Infekčním oddělení FN Motol V letech 2002-2005, roztříděných podle hlavních diagnóz a u chorob s možností přechodu do chronicity nemoci ověřováním dalšího osudu z ambulantních kontrol. Výsledky. V souboru 436 případů nitrožilních uživatelů drog byla důvodem k hospitalizaci ve 44 % (191/436) akutní virová hepatitida, v 16 % (67/436) infekce kůže a měkkých tkání, v 15 % (65/436) chronická hepatitida, v 7 % (31/436) respirační infekce, ve 4 % (19/436) sepse a ve 4 % (18/436) urogenitální infekce. Ostatních 10 % (45/436) diagnóz tvořily již méně časté infekce. Přechod do chronicity po akutní virové hepatitidě typu B (VHB) byl zaznamenán ve 2 % (1/45) případů, fulminantně probíhala akutní VHB v 1,6 % (2/125). Spontánní clearance viru hepatitidy C byla prokázána u 46 % pacientů (11/24). V etiologii typických bakteriálních infekcí (infekce měkkých tkání a kůže, sepse) byl dominujícím patogenem Staphylococcus aureus (53 %, 27/51) následovaný Streptococcus pyogenes (22 %, 11/51). Z devíti infekčních endokarditid (IE) bylo sedm pravostranných, jedna oboustranná a jedna levostranná. Dva pacienti s IE zemřeli; jeden na infekční endokarditidu trikuspidální chlopně, jeden na endokarditidu aortální chlopně. U nemocných, kteří byli hospitalizováni s jinou diagnózou než je VH, byla zjištěna pozitivita anti-HCV v 71 % (145/205), anti-HBc total v 46 % (74/161) a anti-HAV total v 33 % (46/138). Závěr. Za sledované období nebyl zaznamenán ani jeden případ infekce HIV (0/307). To je zásadní a největší odlišnost od zahraničnich publikovaných dat. Léčba uživatelů bývá často komplikována sníženou compliance s dodržováním léčebného režimu, řádu oddělení a častou ztrátou dispenzarizace. Přesto nebyly v našem souboru shledány významně odlišné následky infekčních chorob u uživatelů drog než je tomu u běžné populace.
Keywords: Female; hepatitida C; Hepatitis B; Hepatitis C; ženské pohlaví; Bacterial Infections; sepse; Sepsis; hepatitida B; lidé; bakteriální infekce; hospitalizace; Skin Diseases, Bacterial; Male; Hospitalization; bakteriální nemoci kůže; Substance-Related Disorders; mužské pohlaví; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; Humans