Detekce pooperačního lymfedému u pacientek s karcinomem prsu - Halaška, Michael J; Strnad, Pavel; Chod, J; Malá, I; Nováčková, M; Stankušová, H; Kolařík, Dušan; Feldmár, Peter; Rob, Lukáš (Česká gynekologie, 2007)
Cíl studie: Lymfedém je závažnou pooperační komplikací u mnoha malignit. Jedná se o patologické nahromadění extracelulární tekutiny. Zvláště důležitá je u tohoto onemocnění časná diagnostika. V současné době existuje několik metod, které ale většinou měří jen celkový objem končetiny a ne objem extracelulární tekutiny (ECT). Multifrekvenční bioelektrická impedanční analýza (MFBIA) je metoda, která dokáže přesně detekovat změny v ECT. Typ studie: Prospektivní studie. Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a FN Motol. Praha. Metodika: Změřili jsme kontrolní skupinu 72 žen a skupinu 74 pacientek podstupující operaci pro karcinom prsu pomocí MFBIA a pomocí měření obvodů končetiny před operací a v tříměsíčních intervalech po dobu 18 měsíců. Zaznamenali jsme charakteristiky týkající se pacientky, operace a nádoru. Detekce lymfedému byla stanovovaná pomocí MFBIA, měření obvodů končetin a podle symptomů pacientky. Výsledky: Průměrný věk v kontrolní a testované skupině byl 40,1 a 58,9 let. Průměrná velikost nádoru, grade a pozitivita estrogenních receptorů byla 15,1 mm, 2,04 a 43 %. U 23 pacientek (21 %) byla provedena kompletní axilární lymfadenektomie, u 51 pacientek (79 %) byla provedena pouze detekce sentinelové uzliny. Lymfedém byl detekován u 8 žen (11 %). MFBIA detekovala u těchto pacientek lymfedém celkem o 9 měsíců dříve. Závěr: MFBIA je levná a přesná metoda k detekci časných stadií pooperačního lymfedému. Doporučujeme ji zařadit do standardního plánu dispenzarizace pacientek spolu s klasickými metodami měření obvodu končetiny.
Keywords: pooperační komplikace; Research Support as Topic; lidé; Prospective Studies; Breast Neoplasms; finanční podpora výzkumu jako téma; nádory prsu; Humans; Postoperative Complications; Lymphedema; prospektivní studie; lymfedém; ženské pohlaví; Female