Celoživotní vzdělávání v oboru adiktologie - Radimecký, Josef (Adiktologie, 2007)
Text se pokouší na pozadí stručného přehledu historie aktivit dalšího vzdělávání v oboru a dalších významných vlivů nastínit současné snahy o vytvoření uceleného systému celoživotního vzdělávání v adiktologii. Jsou představeny cíle a základní idea koncepce celoživotního vzdělávání, navrhované čtyři kvalifikační úrovně profese adiktologa a kreditní systém, který je definován prováděcí vyhláškou k zákonu č. 96/2004 Sb. Ve všech případech jsou diskutovány možné výhody a nevýhody prezentovaných návrhů. Z nich se zdá být zřejmé, že v současné době je ve vztahu k přípravě koncepce celoživotního vzdělávání více otázek než definitivních odpovědí a o nich je třeba v odborné obci dále diskutovat.
Keywords: Substance-Related Disorders; Education, Nursing, Baccalaureate; Credentialing; Česká republika; Czech Republic; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; Education, Continuing; vzdělávání odborné - rekvalifikace; Research Support as Topic; Humans; kontinuální vzdělávání; finanční podpora výzkumu jako téma; Education, Professional, Retraining; uznání odborné způsobilosti; studium ošetřovatelství bakalářské; lidé