Hodnocení bazocelulárního karcinomu vzhledem k histologickému typu, věku, pohlaví a lokalizaci - Vantuchová, Yvetta; Čuřík, Romuald (Československá dermatologie, 2007)
V letech 1998-2000 bylo v ambulanci onkologické dermatologie FN v Ostravě vyšetřeno 259 pacientů s bazocelulárním karcinomem, hodnoceno bylo 320 nádorů. Byl rozlišován typ nodulární, infiltrující, superficiální a typ bazoskvamozni. V souboru bylo 56,8 % mužů a 43,2 % žen, u mužů byly častěji diagnostikovány vícečetné nádory. Na hlavě bylo lokalizováno 68,4 %, na trupu 22,5 % a na končetinách 9,1 % nádorů. V oblasti hlavy bylo lokalizováno 80 % z infiltrujících, 81,3 % z bazoskvamózních, 69,1 % z nodu-lárních a 63,2 % ze superficiálních typů. Na trupu se nejvíce vyskytoval superficiální typ (29,6 %). U nodu-lárního a superficiálního typu byl průměrný věk při stanovení diagnózy u obou pohlaví stejný a byl o čtyři roky vyšší než u infiltrujícího typu BCC. Nodulární a superficiální typ byl nejčastěji diagnostikován ve věkové kategorii 60-79 let, infiltrující typ byl diagnostikován u mužů v kategorii 60-79 let, u žen nejčastěji v kategorii 40-59 let. Bazoskvamozni typ byl častěji diagnostikován u žen ve srovnání s muži ve vyšších věkových kategoriích.
Keywords: Humans; Sex Distribution; rozložení podle pohlaví; věkové rozložení; Carcinoma, Basal Cell; lidé; Age Distribution; bazocelulární karcinom; nádory podle lokalizace; Neoplasms by Site