Průvodce na cestu po fosfoinozitidové dráze - Strunecká, Anna; Patočka, Jiří (Psychiatrie (Praha, Print), 2007)
Fosfoinozitidová dráha je všeobecně přijímaná jako signální systém, který má významnou funkci v přenosu mnoha extracelulárních signálů a v regulaci mnoha biologických procesů. Po aktivaci receptoru dochází ke štěpení fosfatidylinozitol-4,5-bisfosfátu v plazmatické membráně působením fosfolipázy C. Oba vznikající produkty - inozitol-l,4,5-trisfosfát i diacylglycerol mají funkci druhých poslů. Výzkumy z posledních let přinášejí informace o existenci mnoha nových derivátů ze skupiny fosfoinozitidů a o jejich rozmanitých funkcích v regulaci buněčných procesů. Fosfoinozitidy byly objeveny v mozku a mají důležitou roli v informačních procesech v neuronech. V tomto článku jsme se zaměřili především na informace o chemické struktuře a české nomenklatuře fosfoinozitidů.
Keywords: Second Messenger Systems; Research Support as Topic; adaptorové proteiny signální transdukční; signální transdukce; finanční podpora výzkumu jako téma; Signal Transduction; inositolfosfáty; systémy druhého messengeru; Adaptor Proteins, Signal Transducing; Humans; Phospholipids; Cell Communication; fosfolipidy; mezibuněčná komunikace; lidé; Inositol Phosphates