Vyhodnocení chemické stability povlakované vrstvy nitridu zirkonia na základní konstrukci z chromkobaltové slitiny - Bartáková, Sonia; Prachár, Patrik; Cvrček, L; Březina, Vlastimil; Vaněk, Jiří (Česká stomatologie a Praktické zubní lékařství, 2007)
V orální implantologii se v současnosti ve velké šíři užívá kovový - technicky čistý titan nebo jeho slitiny. Tento materiál má optimální biologické vlastnosti, bohužel jeho technologické zpracování je obtížné a limitující pro výrobu některých forem dentálních implantátů. Příkladem obtížnosti jsou implantáty subperiostální. Cílem projektového výzkumu bylo nahrazení titanu, titanových slit, dobře zpracovatelnou chromkobaltovou slitinou povlakovanou keramickým materiálem ZrN nebo multivrst-vou Zr/ZrN a potvrzení její biokompatibility, dokonalé adhezivity a mechanické odolnosti. V práci prezentované výsledky prokazují vyhodnocení chemické odolnosti, která povlakováním podstatně snižuje uvolňování iontů chromkobaltové slitiny o 28-32 % v závislosti na drsnosti povrchu základní chromkobaltové slitiny. Výsledky se jeví pro implantace příznivě. Studie byla součástí grantového výzkumu IGA MZ ČR ND č. 7356-3 a následné činnosti Stomatologického výzkumného centra č. 1M0528.
Keywords: Research Support as Topic; subperiostální implantace zubů; Titanium; Humans; finanční podpora výzkumu jako téma; Dental Implants; titan; Zirconium; Dental Implantation, Subperiosteal; zubní implantáty; zirkonium; lidé