Prohlídka místa činu při oběšení - postup lékaře - Hejna, Petr; Hottmar, Petr; Pleskot, Josef (Praktický lékař, 2007)
Správný postup ohledávajícího lékaře na místě činu je prvním krokem v úspěšném vyšetřování všech násilných smrtí, ať již jde o sebevraždu, náhodu či smrt způsobenou druhou osobou. Oběšení je nejčastějším způsobem sebevraždy a strangulační formy asfyxie v České republice. Při prohlídce oběti lékařem musí být věnována velká pozornost oděvu, biologickým stopám na oběti a v jejím okolí, strangulační rýze na krku, místu činu a podezřelým okolnostem. Nesprávně provedená prohlídka může zničit důležité stopy či vést k nerozpoznáni trestného činu. V článku je rozebrán optimální způsob ohledání mrtvého při oběšení.
Keywords: Suicide; asfyxie; Coroners and Medical Examiners; lidé; Ligation; Observation; pozorování; Asphyxia; sebevražda; ligace; soudní lékaři a koroneři; Humans