Combination of posterior interosseous and hypogastric flap for skin defect reconstruction in hand injuries - Burda, Rastislav; Kitka, M (Acta chirurgiae plasticae (English ed.), 2007)
Kombinácia skalpačného poranenia prstov a mutilácie ďalších prstov ruky môže byť urgentne riešená kombináciou arterializovaného stopkatého laloka z predlaktia a vzdialeného axiálneho laloka. Táto kombinácia je alternatívou bežne popisovanej kombinácie posteriórneho interoseálneho laloka a laterálneho „arm” laloka. Zakrytie defektov na ruke urgentne nezvyšuje riziko komplikácií a redukuje čas hospitalizácie. Vtomto článku prezentujeme prípad 26 ročného muža, ktorý utrpel vážne poranenie pravej ruky. Pacient podstúpil urgentné ošetrenie kombináciou hypogastrického a interoseálneho posteriórneho laloka. Napriek tomu, že nie je bežným zvykom uskutočniť zakrytie defektov na ruke urgentne, dosiahnutý prezentovaný výsledok u pacienta je uspokojivý. Autori chcú poukázať, že radikálna primárna rekonštrukcia defektov ruky poskytuje ekvivalentný výsledok v porovnaní s odloženou rekonštrukcií kožných defektov ruky.
Keywords: Hand Injuries; Humans; lidé; plastická chirurgie; Plastic Surgery Procedures; transplantace tkání; předloktí; Forearm; zákroky plastické chirurgie; Tissue Transplantation; Surgery, Plastic; poranění ruky