A new method of skin erythrosis evaluation in digital images - Mezzana, Paolo; Anniboletti, T; Curinga, G; Onesti, M. G (Acta chirurgiae plasticae (English ed.), 2007)
V klinické praxi je potřebné reprodukovatelné a porovnatelné posouzení barvy kůže pro objektivní zhodnocení efektivity léčby. Pro objektivní, kvantitativní zjištění barevnosti kožních lézí byly v posledních deseti letech s úspěchem užity reflexní spektrofotometry a reflekční kolorimetry. Použití těchto přístrojů se však ukázalo jako příliš drahé a technicky příliš složité pro využití v klinické praxi. Reflexní měření barvy kůže vyžaduje přímý kontakt sondy s kůží a intenzita tohoto tlaku významně ovlivňuje výsledek. Pro hodnocení barvy kůže a efektivnosti léčby bylo proto navrženo měření barvy z digitálních obrázků, které je jednoduché a laciné. Nevýhodou této metody je přímá a těsná závislost na okolním světle. I když nasvícení zkoumaného objektu je přísně kontrolováno, výsledky různých laboratoří nejsou porovnatelné. Navrhli jsme standardní systém pro počítačovou analýzu barevných snímků erytrózy po léčbě intenzivním pulzním světlem. Tato metoda umožňuje srovnávat výsledky u snímků pořízených různými pozorovateli za různých světelných podmínek. Cílem naší studie je zavedení fixního barevného nastavení digitálních snímků, které umožní normalizované měření. Nejedná se o metodu absolutní kvantifikace zarudnutí či erytrózy, ale o metodu, která nám umožňuje přenést a porovnat hodnoty červené mezi snímky pořízenými za různých okolních podmínek. V období od prosince 2004 do května 2005 bylo na Klinice plastické a rekonstrukční chirurgie univerzity La Sapienza v Římě hodnoceno 30 pacientů. Byly užity tři terčíky standardního barevného papíru (červený, zelený, modrý), které byly přilepeny do okolí hodnoceného místa a bílý terčík do vzdálenějšího místa pro kontrolu. U každého pacienta byla pořízena série snímků před a po léčbě. Hodnotili jsme stupeň reprodukovatelnosti našeho postupu při pečlivé analýze digitálních snímků pořízených před léčbou za různých okolních podmínek. Statistická analýza standardní odchylky mezi hodnotami získanými za různých světelných podmínek a hodnotami získanými za normalizovaných podmínek neukázala statisticky významnou diferenci. To potvrdilo dosažení našeho cíle – reprodukovatelnost výsledků.
Keywords: Calorimetry; Spectrophotometry; Photography; kožní nemoci; lidé; Data Interpretation, Statistical; fotometrie; fotografování; kalorimetrie; spektrofotometrie; interpretace statistických dat; Photometry; Skin Diseases; Humans