Profesionální expozice ionizujícímu záření a riziko vzniku karcinomu plic - Nakládal, Zdeněk; Nakládalová, Marie; Kollárová, Helena; Čížek, Luděk; Janoutová, Gabriela; Janout, Vladimír (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 2007)
V práci je zhodnoceno profesionální riziko ionizujícího záøení pøi práci s radioaktivními látkami na vznik karcinomu plic v souboru osob podléhajících preventivním onkologickým prohlídkám v okrese Šumperk. Formou studie pøípadù a kontrol byl tento vztah analyzován u 998 pøípadù karcinomu plic a 37 772 kontrolních osob, kde hrubé OR bylo 6,16 (95%IS 3,85–9,79), tedy statisticky významné. Po adjustaci ke kouøení bylo zjištìno OR u kuøákù 3,21 (95%IS 1,91–5,32) a u nekuøákù 12,33 (95%IS 3,02–41,91). Tyto výsledky prokázaly, že rizikovost ionizujícího záøení nebyla ovlivnìna kuøáctvím.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; ionizující záření; nádory plic; kouření; Lung Neoplasms; Occupational Diseases; Smoking; lidé; hodnocení rizik; nemoci z povolání; Research Support as Topic; Radiation, Ionizing; Risk Assessment; Humans