Tau protein a beta amyloid v likvoru u Alzheimerovy choroby - Hort, Jakub; Glosová, Libuše; Vyhnálek, M; Bojar, Martin; Škoda, D; Hladíková, M (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2007)
Autoři předkládají soubor pacientů s Alzheimerovou chorobou (ACH), frontotemporální demencí (FTD) a věkově vázaných kognitivně intaktních kontrol, u kterých byla stanovena hladina celkového tau proteinu, fosforylovaného tau proteinu a beta amyloidu v mozkomíšním moku. Všichni pacienti měli provedenou MR mozku a byli podrobně neuropsychologicky vyšetřeni tak, aby splnili kritéria NINCDS-ADRDA pro pravděpodobnou ACH a Nearyho kritéria pro FTD. V literatuře není plná shoda v obecně platných normách pro jednotlivá vyšetření. Výsledky různých prací se částečně liší. Byly proto stanoveny normy pro naši laboratoř (jako průměr +-2 směrodatné odchylky) a ROC (receiver operating characteristic) křivka, vyjadřující nejlepší senzitivitu a specificitu pro daný marker: celkový tau protein 355 pg/ml, fosforylovaný tau protein 55 pg/ml a beta amyloid 458 pg/ml. Nejvíce specifické je stanovení celkového tau proteinu a fosforylovaného tau proteinu pro ACH, méně pro FTD. Nejméně spolehlivým se jeví stanovení beta amyloidu. Autoři diskutují výsledky s hodnotami zjištěnými v dalších studiích, včetně dosud jediné publikované studie provedené na české populaci.
Keywords: Dementia; Diagnosis, Differential; demence; Alzheimer Disease; Alzheimerova nemoc; diferenciální diagnóza; Neurodegenerative Diseases; lidé; amyloidní beta-protein; Cerebrospinal Fluid; mozkomíšní mok; biologické markery; Amyloid beta-Peptides; tau Proteins; Biomarkers; proteiny tau; neurodegenerativní nemoci; Humans