Staré symptomy a nové biochemické markery v akutní pneumologii - Fila, Libor; Filová, J (Studia pneumologica et phtiseologica, 2007)
Článek pojednává o přínosu některých nových biochemických markerů v diagnostice akutních stavů v pneumologii, konkrétně prokalcitoninu (PCT) u nemocných s horečkou, o mozkovém natriuretickém peptidu (BNP) u akutní dušnosti a o srdečních troponinech (TnT a TnI) u bolestí na hrudi. Zvýšené hladiny PCT svědčí pro bakteriální infekci a jsou vodítkem pro zahájení antibiotické léčby. Zvýšení BNP nebo jeho prekurzoru, N-terminálního proBNP, nacházíme u nemocných se srdečním selháním a znamená důležité diagnostické vodítko při hodnocení příčin akutní dušnosti, zejména u nemocných s preexistujícím plicním onemocněním, jako je tomu u chronické obstrukční plicní nemoci a astma bronchiale. TnT a TnI se v posledních letech staly preferovaným biochemických testem v diagnostice akutního koronárního syndromu.
Keywords: Troponin; Humans; Heart Failure; srdeční selhání; natriuretické peptidy; bakteriální infekce; kalcitonin; Review Literature as Topic; Natriuretic Peptides; plicní nemoci; lidé; Biomarkers; Calcitonin; pneumologie; biologické markery; přehledová literatura jako téma; Lung Diseases; troponin; Pulmonary Medicine; Bacterial Infections; Acute Disease; proteinové prekurzory; Protein Precursors; akutní nemoc