Expression of E-cadherin and c-erbB-2/HER-2/neu oncoprotein in high-grade breast cancer - Turashvili, Gulisa; Bouchalová, K; Bouchal, J; Kolar, Z (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2007)
E-cadherin (E-CD) je pro epitel specifická adhezní molekula, jejíž exprese se, na rozdíl od invaziv- ních duktálních karcinomů, snižuje nebo zcela ztrácí u invazivních lobulárních karcinomů. O tyro- zin kináze c-erbB-2/HER-2/neu je známo, že může expresi adhezního systému, jehož součástí je E- CD, narušit. Vyšetřili jsme 106 případů málo diferencovaných (G2-G3) invazivních karcinomů prsu, z toho 91 IDC, 12 ILC a 3 pleomorfní lobulární karcinomy (PLC). Provedli jsme imunohistochemic- ké barvení estrogenového a progesteronového receptoru (ER/PR), Ki-67, E-CD a c-erbB-2/HER- 2/neu a vyšetřili amplifikaci genu pro c-erbB-2/HER-2/neu pomocí fluorescenční in situ hybridiza- ce. Amplifikace genu pro c-erbB-2/HER-2/neu byla pozorována u 55/91 (60,4 %) IDC, 3/12 (25 %) ILC a 1/3 (33,3 %) PLC a byla asociována s pozitivitou axilárních lymfatických uzlin. Ke ztrátě exprese E-CD došlo u 14/91 (15,4%) IDC, 10/12 (83,3 %) ILC a 2/3 (66,7 %) PLC. Ztráta imunoreaktivity E-CD v IDC byla asociována s amplifikací genu pro c-erbB-2/HER-2/neu, negativitou ER/PR a pozitivní- mi lymfatickými uzlinami, zatímco ILC s pozitivním E-CD byly obvykle HER-2/neu pozitivní. Exprese E-CD má pravděpodobné odlišný biologický význam v málo diferencovaných IDC a ILC. Signální dráha c-erbB-2/HER-2/neu může ovlivnit expresi E-CD ve většině invazivních duktálních karcinomech prsu in vivo.
Keywords: Neoplasm Invasiveness; nádory prsu; Neoplasm Staging; staging nádorů; exprese genu; Breast Neoplasms; Gene Expression; kadheriny; Humans; Cadherins; invazivní růst nádoru; lidé