Účinnost a bezpečnost 30 mg etoricoxibu a 200 mg celecoxibu v léčbě osteoartrózy: dvě identické studie (Farmakoterapie, 2006)
Osteoartróza (OA) je nečastější kloubní onemocnění s vysokou prevalencí. Hlavní symptomatickou léčbou OA je podávání nesteroidních protizánětlivých léků (non-steroidal anti-inflammatory drugs – NSAID, NSA), které působí analgezicky a protizánětlivě. S účinností NSA v léčbě OA jsou však spojeny jejich nežádoucí účinky, zejména ty ze strany gastrointestinálního traktu (GIT) a které vyplývají z mechanismu účinku NSA – inhibice cyklooxygenázy.
Keywords: lidé; Cyclooxygenase 2 Inhibitors; Humans; osteoartróza; Osteoarthritis; Drug Evaluation; inhibitory cyklooxygenasy 2; Arcoxia; hodnocení léčiv