Abnormal sleep microstructure and autonomic response in narcolepsy - Vaňková, Jitka; Volná, J; Šonka, Karel; Nevšímalová, Soňa; Bušek, Petr (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2007)
Patofyzioiogickým podkladem narkolepsie-kataplexie je ztráta hypokretinových neuronů posterolaterálního hypotalamu. Předpokládaným projevem tohoto deficitu je změna mikrostruktury a autonomních funkcí ve spánku u těchto pacientů. Cílem studie bylo hodnocení mikrostruktury NREM (non-rapid eye movement) spánku metodou sledování cyklických alternujících vzorců (CAP) a změny variability srdeční frekvence (HRV). Do studie bylo zahrnuto 15 pacientů s narkolepsiíkataplexií (průměrný věk 35 8,5 věkové rozmezí 22-44 let) a 15 zdravých kontrol (31 ± 11,4; 19-48 let). Obě skupiny podstoupily 2 následná polysomnografická vyšetření, pro analýzu CAP a HRV byla zpracována data ze 2. noci. Prokázali jsme signifikantní snížení CAP, provázené sníŽením LF a zvýšením HF složky při redukci poměru LF/HF v průběhu NREM spánku. Výsledky vyjadřují poruchu kolísání prahu probuzení u narkolepsie-kataplexie, která je provázena redukcí tonu sympatiku během NREM spánku. Domníváme se, narkolepsie nevzniká pouze v důsledku poruchy regulace REM spánku, nýbrž že je současně vlivem deficientní hypokretinové modulace alt porušena i regulace NREM spánku.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; poruchy spánku a bdění; Sleep Wake Disorders; spánek REM; neuropeptidy; Narcolepsy; srdeční frekvence; Humans; lidé; Data Interpretation, Statistical; Research Support as Topic; elektroencefalografie; interpretace statistických dat; Sleep, REM; Heart Rate; Neuropeptides; Electroencephalography; narkolepsie