Farmakoterapie jaterní cholestázy - Mareček, Zdeněk (Remedia, 2007)
Poslední desetiletí přineslo zásadní změny v pochopení mechanismu tvorby žluče, transportu jednotlivých složek žluče ze sinusoidální do bazolaterální membrány a do žluče. Pokrok nastal objevením specifických transportních nosičů a vyvrcholil pochopením významu nukleárních receptorů při tvorbě žluče. Původně pouze empirická léčba je nyní opřena o přesně definované mechanismy zásahu do jednotlivých transportních mechanismů. Do popředí se dostalo studium adaptačních mechanismů provázejících cholestázu. Nové terapeutické možnosti vycházejí především z podpory a posílení adaptačních mechanismů. Centrální postavení v léčbě chronických cholestatických onemocnění zaujímá kyselina ursodeoxycholová (UDCA). Po prvých rozpacích při její aplikaci je dnes léčba opřena jak o experimentální výsledky, tak o dlouhodobé randomizované studie. Je možno konstatovat, že kyselina ursodeoxycholová změnila život nemocných s dlouhodobou cholestázou. Daří se, především při zahájení léčby v časném stadiu onemocnění, tyto nemocné dlouhodobě stabilizovat a zabránit rychlé progresi onemocnění. Další dosud nevyužité možnosti jistě přináší i dlouhodobá aplikace rifampicinu. Vzhledem k tomu, že obě tyto látky uplatňují svůj léčebný efekt přes různé skupiny transportérů, je v krátké době možno očekávat výsledky kombinované léčby UDCA s rifampicinem. Zcela nové možnosti přináší objevení centrální role nukleárních receptorů v mechanismu tvorby žluče a při adaptačních procesech při chronické cholestáze. Především využití vysoce účinných agonistů FXR by v brzké době mělo přinést další pokrok v léčbě těchto závažných stavů. Aplikace byly již provedeny experimentálně a výsledky prvých klinických studií je možno očekávat v krátké době. Chronická cholestáza je klasickým příkladem promítnutí výsledků základního výzkumu do oblasti terapie. Je to cesta dlouhá, ale velmi účinná.
Keywords: žlučové kyseliny a soli; lidé; Ursodeoxycholic Acid; Cholestasis; kyselina ursodeoxycholová; Bile Acids and Salts; Humans; steatorea; rifampin; Steatorrhea; Jaundice; cholestáza; žloutenka; Rifampin