New Dutch guidelines for pharmacoeconomic research - Ivanovič, Nataša; Práznovcová, Lenka (Remedia, 2007)
Cíl: Článek se zabývá novými nizozemskými doporučeními pro farmakoekonomický výzkum. Metody: Pro účely tohoto přehledu byla provedena rešerše dat z databáze College Voor Zorgverzekeringen. Výsledky: Z původních 19 doporučení pro farmakoekonomický výzkum bylo po aktualizaci vytvořeno 11 doporučení, která vycházejí z iniciativy nizozemského ministerstva zdravotnictví. Přehled doporučení: #1 (The perspective of the evaluation), #2 (Choice of comparing treatment/indication), #3 (Analysis technique), #4 (Analysis period), #5 (Cost identification, -measuring and -appreciation), #6 (Appreciation of quality of life and QALY´s), #7 (Modeling), #8 (Incremental analysis), #9 (Discounting of future impact and costs), #10 (Uncertainty analysis), #11 (Use of an expert panel). Závěr: V blízké budoucnosti se na stránce College Voor Zorgverzekeringen objeví aktualizované verze doporučení v anglickém jazyce.
Keywords: výzkum; lidé; Nizozemsko; Humans; Economics, Pharmaceutical; Netherlands; Research; ekonomika farmaceutická