Perindopril arginin: nová sůl inhibitoru ACE perindoprilu a její přínos - Remko, Milan; Remková, Anna (Remedia, 2007)
Angiotenzin konvertující enzym (ACE) zaujímá důležité postavení v renin-angiotenzinovém systému. Současná generace inhibitorů ACE se používá v léčbě kardiovaskulárních onemocnění včetně vysokého krevního tlaku, infarktu myokardu, u pacientů s diabetem, s onemocněním ledvin, s městnavým srdečním selháním a po mozkové příhodě. Účinnost léčby inhibitorem ACE perindoprilem při hypertenzi, ischemické chorobě srdeční a srdečním selhání je dobře známá. Snaha zvýšit chemickou stabilitu perindoprilu (doposud používán ve formě soli perindopril erbumin) za extrémních klimatických podmínek byla podnětem k vývoji mnohem stabilnější soli. Výsledkem je nová sůl – perindopril arginin – se zdokonalenou lékovou formou, která je bioekvivalentní s perindopril erbuminem a která je v novém balení podstatně stabilnější, což může mít pozitivní vliv na adherenci pacientů k léčbě přípravky obsahujícími perindopril arginin.
Keywords: inhibitory ACE; lidé; Pharmacokinetics; terapeutická ekvivalence; perindopril; Perindopril; lékové formy; farmakokinetika; Therapeutic Equivalency; Angiotensin-Converting Enzyme Inhibitors; Dosage Forms; Humans