New antibiotics, efflux pumps and overcomin resistance - McIntosh, E. David G (Časopis lékařů českých, 2007)
Rezistence na antibiotika je v současnosti problém, který ovlivňuje pacienty, lékaře, mikrobiology i širší zdravotnickou obec. Zahrnuje jak hospitalizované pacienty, tak ty, kteří jsou léčeni mimo nemocniční zařízení. Z lékařů problematika zasahuje do činnosti jak chirurgů, tak ostatních specialistů. Širší zdravotnická obec je pak zasažena uzavíráním lůžkových kapacit, zvýšením finančních nákladů a následnými důsledky ve fungování zdravotnického systému při vypuknutí epidemií. Řešení problematiky rezistence na antibiotika je často ztěžováno praktickou potřebou lékařů léčit pacienty právě těmi antibiotiky, které problém zhoršují.
Keywords: minocyklin; léková rezistence; Minocycline; Humans; Membrane Transport Proteins; Acinetobacter baumannii; membránové transportní proteiny; lidé; Pseudomonas aeruginosa; Drug Resistance