Foramen ovale patens jako příčina paradoxní embolizace u potápěčů : možnosti screeningu, terapeutická a preventivní doporučení - Honěk, Tomáš; Tomek, Aleš; Šrámek, Martin; Januška, Jaroslav; Šefc, Luděk; Kerekeš, Roman; Novotný, Štěpán; Honěk, Jakub; Veselka, Josef (Praktický lékař, 2007)
Úvod: V žilní krvi vynořujícího se potápěče se mohou tvořit v důsledku poklesu okolního tlaku bublinky dusíku. Pokud proniknou skrze foramen ovále patens (PFO) mohou být zdrojem paradoxní embolizace a následně příčinou neurologické formy dekompresní nemoci (DCS). Metodika: Vyšetřili jsme 32 aktivních potápěčů (více než 100 ponorů). U všech pacientů bylo provedeno vyšetření pravolevého zkratu bublinkovým kontrastem, a to transtorakálně echokardiograficky (TTE) a transkraniálním Dopplerovským vyšetřením (TCD). PFO byl následně diagnostikován pomocí transezofageálniho echokardiografického vyšetření (TEE). Výsledky: Jedenáct potápěčů mělo v souvislosti s vynořováním příznaky typické pro neurologickou formu dekompresní příhody. V této skupině byl výskyt PFO 91% (10/11). Naproti tomu u kontrolní skupiny asymptomatických potápěčů byl PFO prokázán jen v 10% případů (2/21). TCD prokázalo pravolevý zkrat u všech pacientů s PFO. Závěr: Neurologická forma dekompresní příhody může poukázat na zkratovou vadu, do té doby klinicky němou. PFO je rizikovým faktorem pro vznik neurologické formy DCS u potápěčů. TCD je vhodným screeningovým vyšetřením, TEE zůstává zlatým standardem pro diagnostiku PFO. Naše výsledky naznačují, že vyšetření vedoucí k diagnostice PFO je vhodné provést při opakované dekompresní příhodě a rovněž u všech potápěčů s větším množstvím ponorů a u instruktorů.
Keywords: fenestra ovalis; Decompression Sickness; Heart Septal Defects, Atrial; defekty septa síní; Humans; potápění; lidé; Diving; Oval Window, Ear; dekompresní nemoc