Syndrom polycystických ovarií v roce 2006 - Vrbíková, Jana; Bendlová, Běla (Časopis lékařů českých, 2007)
Syndrom polycystických ovarií byl definován původně jako anovulace a chronická hyperandrogenémie (kritéria NIH), pozdější kritéria berou v potaz i přítomnost morfologického nálezu polycystických ovarií při sonografickém vyšetření (Rotterdamská definice). Kritéria NIH definují pacientky, které mají současně s hyperandrogenním stavem i výraznější doprovodné metabolické poruchy (inzulínovou rezistenci, obezitu). Patogeneze syndromu polycystických ovarií není zatím dobře objasněná. Jedna z teorií o vzniku syndromu polycystických ovarií předpokládá klíčovou poruchu vedoucí k plně vyvinutému syndromu v dysregulaci ovariální steroidogenezy. Byla prokázána zvýšená exprese celé řady steroidogenních enzymů, pravděpodobně v důsledku nadměrné exprese transkripčních faktorů, např. GATA 6 a retinoidů. Od 90. let 20. století jsou v léčbě syndromu polycystických ovarií užívány inzulínové senzitizátory. Bylo prokázáno, že pozitivně ovlivňují nejen inzulínovou senzitivitu a doprovodné metabolické poruchy, ale i ovariální a adrenální steroidogenezi. Metformin a glitazony upravují anovulační cykly, avšak zatím provedené studie nebyly dostatečně zacílené na to, zda vedou i k větší šanci na úspěšně ukončenou graviditu. Přesná léčebná schémata pro ženy se syndromem polycystických ovarií, v nichž by se uplatňovaly inzulínové senzitizátory, nejsou zatím stanovena.
Keywords: metformin; Financing, Government; Meta-Analysis as Topic; Anovulation; anovulace; Polycystic Ovary Syndrome; Diabetes Mellitus, Type 2; thiazolidindiony; syndrom polycystických ovarií; lidé; Humans; Metformin; Thiazolidinediones; diabetes mellitus 2. typu; financování vládou; metaanalýza jako téma