Kardiomarkery na prahu třetího tisíciletí - Pudil, Radek; Tichý, Miloš; Vojáček, Jan (Intervenční a akutní kardiologie, 2007)
Cílem sdělení je poskytnout přehled základních charakteristik některých biomarkerů, které mají potenciál klinického užití v diagnostice a stratifikaci rizika pacientů s akutními koronárními syndromy a se srdečním selháním. Jsou to markery myokardiální ischemie a nekrózy (troponin T a I, kreatinkináza, novější ischemií modifikovaný albumin, mastné kyseliny vážící protein A, cholin, enzym glykogenfosforylázy BB, pregnancy associated protein, placentární růstový faktor, solubilní CD40 ligand) a markery myokardiální funkce (natriuretické peptidy). Autoři podávají základní přehled o těchto parametrech doplněný jejich možným využitím v klinické praxi či v oblasti výzkumu. Klíčová slova: biomarkery, nekróza myokardu, ischemie myokardu, troponin, kreatinkináza, cholin, ischemií modifikovaný albumin, mastné kyseliny vážící protein, pregnancy associated protein A, sCD40L, placentární růstový faktor, natriuretické peptidy, glykogenfosforyláza BB.
Keywords: natriuretické peptidy; mozková glykogenfosforylasa; biologické markery; cholin; Myocardial Ischemia; Biomarkers; Glycogen Phosphorylase, Brain Form; Choline; lidé; Financing, Government; nekróza; ischemická choroba srdeční; troponin; sérový albumin; Necrosis; Humans; Natriuretic Peptides; financování vládou; ligand CD40; Myocardial Infarction; Serum Albumin; Creatine Kinase; Troponin; kreatinkinasa; těhotenský plazmatický protein A; CD40 Ligand; infarkt myokardu; Pregnancy-Associated Plasma Protein-A