Angiogeneze u renálního karcinomu - Lukešová, Šárka; Kopecký, Otakar; Dvořák, Josef; Hlávková, Dagmar (Interní medicína pro praxi, 2007)
Angiogeneze představuje základní krok v nádorové proliferaci, expanzi a metastazování. Renální karcinom (renal cell carcinoma, RCC) je vysoce vaskularizovaný nádor. Dysbalance mezi angiogenními a antiangiogenními faktory, angiogenní „switch“, inaktivace von Hippel-Lindau tumor supresorového genu hrají významnou roli v patogenezi renálního karcinomu. V článku je podán také přehled základních antiangiogenních léků zkoušených v klinických studiích při léčbě renálního karcinomu.
Keywords: patologická angiogeneze; Kidney Neoplasms; nádory ledvin; angiogenní proteiny; Neovascularization, Pathologic; lidé; vaskulární endoteliální růstové faktory; Angiogenesis Inhibitors; financování vládou; Financing, Government; inhibitory angiogeneze; Neoplasm Invasiveness; Vascular Endothelial Growth Factors; invazivní růst nádoru; Angiogenic Proteins; Humans