Prevalence antisociálního chování českých adolescentů z městských oblastí - Blatný, Marek; Hrdlička, Michal; Sobotková, Veronika; Jelínek, Martin; Vobořil, Dalibor (Československá psychologie, 2006)
Studie se zabývá prevalencí antisociálního chování dospívajících v obecné populaci adolescentů z městských oblastí. Ve výzkumu byla použita Škála antisociálního chování z dotazníku The Social and Health Assessment, který byl administrován 4.980 adolescentům ve třech věkových kohortách (12, 14 a 16 let) v Praze a 12 krajských městech České republiky. Jako antisociální chování s největším výskytem byla identifikována ta, která jsou považována pro toto vývojové období za typická - všechny typy problémového chování (porušování pravidel), fyzické souboje, ničení cizího majetku a krádeže v obchodech. Některá zjištění jsou však varující. Jde zejména o prevalenci agresivních a s agresí spojených forem chování a prevalenci problémového chování spojeného s užíváním psychotropních látek, včetně prodeje drog. Studie poukázala na nutnost zaměřovat se v prevenci na nižší věkové skupiny a vytvářet specificky cílené programy
Keywords: Men; poruchy sociálního chování; Adolescent; Social Behavior Disorders; Juvenile Delinquency; lidé; Financing, Government; financování vládou; ženy; Urban Population; muži; zločinnost mladistvých; mladiství; městské obyvatelstvo; Women; Humans