Imunita proti tetanu u starších osob v České republice - Matoušková, Ivanka; Máchová, Lucie; Čížek, Luděk; Janoutová, Gabriela; Hošková, Jana; Janout, Vladimír (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2007)
Cílem práce je ověření stavu imunity proti tetanu u starších osob v České republice. V rámci sérologických přehledů a z domovů důchodců bylo vyšetřeno celkem 776 osob 60letých a starších na protilátky proti tetanu metodou ELISA. U 91 % vyšetřených byly zjištěny středně vysoké a vysoké titry protilátek proti tetanu. Jen u 9 % vyšetřených byly zjištěny nízké, ale pravděpodobně také protektivní titry protilátek proti tetanu. V práci byla dokumentována dobrá imunita proti tetanu u starších osob v České republice v důsledku bohaté imunizační anamnézy na rozdíl od některých zemí světa, jejímž nepřímým dokladem je i jen ojedinělý výskyt tetanu v České republice v posledních 15 letech.
Keywords: tetanus; imunizace; Immunization; Česká republika; lidé; Financing, Government; senioři; financování vládou; Tetanus; Aged; Czech Republic; Humans