Apendektómia - porovnanie výsledkov laparoskopickej a otvorenej techniky operácie - Škrovina, Matěj; Vaňko, Radoslav; Czudek, Stanislav; Adamčík, Lukáš; Bartoš, Jiří; Velkoborský, Marek; Ferák, Ivan (Rozhledy v chirurgii, 2007)
Cieľ: Autori prezentujú výsledky laparoskopickej a otvorenej apendektómie u pacientov indikovaných k urgentnej operácii. Materiál a metóda: Do retrospektívnej štúdie boli vybraní 214 pacienti operovaní za 18 mesiacov (november 2004 – apríl 2006) na pracovisku autorov, u ktorých bola vykonaná urgentná apendektómia. Operovaní boli zaradení do dvoch základných skupín podľa zvoleného prístupu do brušnej dutiny – laparoskopicky vs. klasicky. V jednotlivých skupinách je hodnotená dĺžka operačného výkonu, histopatologický nález, peroperačné a pooperačné komplikácie, dĺžka operačného výkonu a trvanie pooperačnej hospitalizácie. V podskupine pacientov operovaných laparoskopicky je zvlášť hodnotená nutnosť konverzie v otvorenú operáciu. Výsledky: Z výsledkov vyplýva skrátenie doby hospitalizácie u laparoskopicky operovaných pacientov s histopatologicky pokročilým nálezom. U histopatologicky menej pokročilého nálezu sa výhody miniinvazívneho prístupu na dĺžku hospitalizácie stierajú. Záver: Pre všeobecné výhody laparoskopickej operácie je na pracovisku autorov laparoskopický prístup preferovaný ako metóda prvej voľby v liečbe akútnej apendicitídy.
Keywords: Surgical Procedures, Operative; chirurgie operační; Appendectomy; Laparoscopy; Postoperative Complications; Reoperation; lidé; laparoskopie; pooperační komplikace; apendektomie; Humans; reoperace