Genista tinctoria in vitro - Tůmová, Lenka; Šárková, Tereza; Dušek, Jaroslav (Česká a slovenská farmacie, 2007)
Práce se zabývá vlivem různých růstových regulátorů při kultivaci kalusové kultury Genista tinctoria na MS médiu za různých světelných režimů na růst kultury a produkci isoflavonoidů. Z testovaných regulátorů byl největší růst kultury zjištěn při použití BAP 10 mg/l při nepřetržitém osvětlení. Při použití BAP 0,1 mg/l a za normálního světelného režimu produkce genistinu a daidzeninu byla dokonce vyšší než v intaktní rostlině. Z pěti stanovovaných isoflavonoidů byly v kalusové kultuře prokázány čtyři, a to: genistin, genistein, daidzein a formononetin. V intaktní rostlině se podařilo stanovit daidzein, genistein a biochanin A.
Keywords: financování vládou; farmakopea jako téma; Flavonoids; Pharmacopoeias as Topic; flavonoidy; Genista; Financing, Government