Toxicological criterion of the heroin poisoning - Šigejev, Sergej Vladimirovič (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2007)
Práce uvádí toxikologické charakteristiky 198 případů akutní parenterální intoxikace heroinem, analyzuje klinicky získaný rozsah hladin jeho metabolitů v krvi a v moči. Jsou objasněny hlavní příčiny smrti u hospitalizovaných obětí otravy heroinem. Je určen vztah pravděpodobnosti úmrtí při zjištění morfinu v tělních tekutinách obětí, byly stanoveny jeho koncentrace v krvi a v moči, které nepochybně ukazují na to, že nastane smrt způsobená otravou. Bylo stanoveno, že smrt způsobená otravou heroinem může nastat v celém rozmezí jeho detekovatelných hladin. Není pochyb o tom, že koncentrace morfinu v krvi vyšší než 2,0 µg/ml by měla být považována za fatální.
Keywords: mortalita; Morphine; Humans; heroin; Mortality; toxikologie; morfin; Heroin; Toxicology; lidé