Severity of opiate intoxication to gender and age - Šigejev, Sergej Vladimirovič (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2007)
V práci jsou uvedeny toxikologické charakteristiky 198 případů akutní parenterální intoxikace heroinem a úplný seznam koncentrací jejich metabolitů, které se používají v praxi. Byl učiněn pokus stanovit riziko úmrtí při určitých koncentracích morfinu v krvi u akutní intoxikace heroinem v závislosti na věku a pohlaví. Bylo zjištěno, že střední smrtná koncentrace morfinu (LD50) se významně liší u mužů (0,78 µg/ml) a u žen (0,98 µg/ml) a u osob mladších (0,39 µg/ml) a starších (1,50 µg/ml) 25 let. Při věku nižším než 25 let, většina obětí vykazuje téměř totožné reakce v úzkém rozmezí koncentrací (LD50 = 0,39 µg/ml; LD100 = 1,57 µg/ml). U osob starších než 25 let jsou velké individuální rozdíly v jejich citlivosti na koncentraci toxické látky (LD50 = 1,50 µg/ml; LD100 = 3,90 µg/ml).
Keywords: rozložení podle pohlaví; Humans; věkové faktory; Heroin; heroin; morfin; Sex Distribution; Age Factors; lidé; Morphine