Genetické aspekty velkého rozpětí hladin lipoproteinu(a) - Zídková, Kateřina; Zlatohlávek, Lukáš; Češka, Richard (Časopis lékařů českých, 2007)
Zvýšené hladiny lipoproteinu(a) jsou považovány za nezávislý rizikový faktor v procesu aterogeneze. Strukturní i funkční charakteristika částice lipoproteinu(a) je určena přítomností apolipoproteinu(a). Přestože jsou plazmatické hladiny tohoto lipoproteinu téměř zcela pod genetickou kontrolou genu pro apolipoprotein(a), vykazují značnou populační variabilitu. Velká část této variability je způsobena délkovým polymorfizmem genu pro apolipoprotein(a). Zbývající variabilita může být dána jak přítomností sekvenčních polymorfizmů v kódující sekvenci zmíněného genu, tak v jeho regulačních elementech. V kódující oblasti genu pro apolipoprotein(a) bylo zatím odhaleno jen málo polymorfních variant s funkčním významem. Rovněž analýza tří oblastí schopných regulovat expresi genu (promotor, zesilovače DHII a DHIII) prokázala nižší variabilitu, než se očekávalo. I přes dominantní úlohu jediného genu je genetická determinace hladin Lp(a) velice komplexní. Hlavní úlohu zde hraje délkový polymorfizmus genu pro apolipoprotein(a) a celá řada sekvenčních variant ovlivňujících jeho expresi a efektivitu tvorby lipoproteinové částice. Svou roli mají pravděpodobně i další genetické lokusy s minoritním účinkem a modulace negenetickými faktory.
Keywords: apolipoproteiny A; lidé; Apolipoproteins A; lipoproteiny; polymorfismus genetický; promotorové oblasti (genetika); Promoter Regions, Genetic; Genetic Enhancement; Humans; Polymorphism, Genetic; Lipoproteins; genetický enhancement