Barretův jícen - ideální studijní model kancerogeneze? - Kment, Milan (Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie, 2007)
V současné době představuje Barretův jícen (BJ) modelový proces kancerogeneze. I když současná doporučení opakovaného endoskopického vyšetření s vícečetnými biopsiemi a sledováním dysplazie představuje technicky, ekonomicky a organizačně značný problém, zatím však jiná metoda sledování neexistuje. Dosavadní termíny sledování jsou asi příliš krátké a sledovaná skupina příliš veliká. V intravitální diagnostice dysplazie se nabízejí nové endoskopické metody, jako jsou chromoendoskopie, endoskopie s vysoce rozlišovací schopností (HRE), metoda narrow band imaging a autofluorescenční endoskopie. Do budoucna se počítá s využitím biomarkerů k typizaci rizikových skupin. V léčbě Barretova jícnu se uplatňují blokátory protonové pumpy, endoskopická ablační terapie argonem, fotodynamická léčba a endoskopická mukózní resekce a při nálezu vysokého stupně dysplazie (HGD) je třeba zvážit nutnost ezofagektomie. Své místo bude mít i chemoprevence adenokarcinomu jícnu v nových látkách a především multicentrických studiích.
Keywords: nádorové biomarkery; Gastroesophageal Reflux; gastroezofageální reflux; Adenocarcinoma; Barrettův syndrom; chemoprofylaxe; adenokarcinom; Biomarkers, Tumor; gastrointestinální endoskopie; lidé; financování vládou; Endoscopy, Gastrointestinal; Financing, Government; Humans; Chemoprevention; Barrett Esophagus